9 Temmuz 2014 Çarşamba

Helal ve Haram Nedir?


Helal

Helal (Arapça:حلال), İslami terim. İslam hukukuna göre meşru, yasal veya uygun anlamındadır. Haram teriminin zıt anlamındadır. Çoğu zaman Mübah ile eş anlamlı olarak da kullanılır.

Helal ayrıca en az iki şahit huzurunda tarafların kabullerini sözlü olarak beyan ettiği ve mehir (boşanma tazminatı) miktarının kararlaştırıldığı bir tören ile evlenilmiş eş anlamında da kullanılır.

İlgili Ayetler

  • "Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş, canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. (Maide: 3)

  • " Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz." (Maide: 90)


Helal ve Kaşer

Bir ürünün "helal" olması için gerekli şartları taşıdığını ifade eden ve tüm dünya müslümanları tarafından kabul görmüş bir "helal" sertifikasyonu yoktur. Bu tür sertifikasyon yapan bağımlı ya da bağımsız birçok kurum ve kuruluş olsa da, Yahudilerin Kaşer (Kosher) kurumu gibi bir sistem mevcut değildir.


Haram

Haram (Arapça: حرام); din kurallarına aykırı olan, dini bakımdan kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan bir İslam dini terimidir.

Türkçe 'de genel anlamda "dini yasak" manasında ve diğer dinlerde yasak olan davranışları tanımlamakta da kullanılır.


Fıkıh terminolojisinde Allah’ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, şarap (içki) içmek, zulmetmek veya adam öldürmek haramdır.



1 yorum:

  1. ihtilafa düştüğümüz konularda HÜKÜM VERMEK YARATMA VE EMRETME YETKİSİNİN TEK SAHİBİ BİZİMDE TEK SAHİBİMİZ OLAN ELLAHA MAHSUSTUR o halde SAHİBİMİZ bize yiyecek olarak neleri haram kılmış işte cevabı alemlerin TEK SAHİBİ OLAN ELLAH kölesi ve elçisi muhammede şöyle demesini emretti
    ELLAHIM Taşlananşeytandan
    SANA
    sığınırım deki bana WAHYOLUNANDA! yiyen kimseye yiyeceği olarak haram kılınmış birşey bulamiyorum!
    ancak leş akan kan kötü olmuş zararlı et ki gerçekten o pistir birde yoldan çıkaran ELLAHtan başkasına kesilen artık kim zorda kalırsa saldırmasın ve haddi aşmasın şüphesiz senin SAHİBİN Bağışlayan acıyandır(en'âm 145) diyen ELLAH rasulu gibi bende diyorumki ELLAHIN Kölesi ve Elçisi SAHİBİNİN EMRİYLE bunlardan başka haram kılınmış yiyecek BULAMIYORUM dediyse doğrudur bunlardan başka haram yiyecek yoktur! kim ELLAH rasulu kendisine WAHYEDİLENDE yiyecek olarak
    bunlardan başka haram bulmuş derse BU ÂYETİ yalanladığı için kafirdir çünkü kâfir ELLAHIN SÖZÜNÜ yalan sayanlara denir şüphesiz ELLAH ve elçisi doğru söyler bende doğru söylerim elçi muhammede WAHYEDİLENDE bunlardan başka haram yiyecek yoktur!
    ve OKUNAN DIŞINDA HAYVANLAR BİZE HELALDİR(hacc 30) cm halde okunan bu dört haram dışında kalan kedi köpek hatta domuz dahi helaldir! doğrusu lehmexınziyr orjinal kök anlamı kötü olmuş zararlı ettir yoksa üzerine ELLAHIN İSMİ ANILARAK Kesilen hiçbir hayvan haram değildir çünkü hayvanları yaratan onları bizim için! KENDİELLERİYLE YAPTIĞINI SÖYLÜYOR ve onlara en'am yani güzel ni'met diyor(yasin 71, o halde NOKSANLIĞI OLMAYAN GÜZEL YARATICININ ELLERİNİN YAPTIĞIDA ŞÜPHESİZ GÜZELDİR hiçbiri pis değildir kim ELLAHIN ELLERİNİN ESERİNE pis derse NOKSANLIĞI OLMAYAN GÜZEL YARATICIYA Kötü sıfatı yakıştırdığı için kafirdir doğrusu en'am güzel ni'met demek hayvana hem en'am hemde pislik haram demek çekişkidir bu çelişki asla ELLAHIN ÂYETİ değil bu çelişki inananlara düşmanlık yönünden en şiddetli olan KİTABI yüklenen ama ONA ihanet eden yahudilerin tuzağına düşerek domuzu ve yırtıcıları haram eden zalim ve cahil kullardandır

    YanıtlaSil